به دنبال درج مصاحبه اختصاصی قاسم سالاری ساردونی، کشاورز پیشرو گندمکار و عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در 4فروردین امسال با عنوان اعتراض گندمکاران به قیمت تضمینی 20هزار و 500تومانی هر کیلوگرم گندم؛ دکتر نوری قزلجه 24فروردین ماه در مصاحبه ای که در کاج پرس هم انتشار یافت، یادآور شد: قیمت خرید تضمینی گندم امسال هیچ تغییری نخواهد یافت، افزایش قیمت گندم تا قیمت گذاری جدید غیرممکن است و این محصول سالی یک بار قیمت گذاری می شود.
به واقع در مقابل گندمکاران ایستاد و به اصطلاح آب پاکی روی دست کشاورزان ریخت! بعد از این گفته وزیر، ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران یک هفته بعد، درتاریخ 04/ 02/ 1404، مصاحبه ای انجام داد و تلویحا در مقابل نظر وزیر گفت: لازم است 3 تا 4هزارتومان به قیمت خرید تضمینی گندم اضافه شود تا کشاورزان زیان نبینند و برای کاشت گندم رغبت بیشتری نشان دهند و از این موضوع به عنوان خواست گندمکاران یاد کرد.
در ادامه این مجادله قیمتی و خواسته گندمکاران؛ سالاری، کشاورز پیشرو در حالی که به قول خودش از صحرا، یعنی همان مزرعه گندم به منزل آمده بود، درعین خستگی و در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار کاج پرس، گفت: از وزیر انتظار نمی رفت که شمشیر بدست در مقابل خواسته کشاورزان بایستد و بگوید افزایش قیمت خرید تضمینی گندم امکان پذیر نیست! اندکی تدبیر حکم می کرد که ایشان با توجه به مجموعه شرایط از جمله افزایش قیمت نهاده ها که وزیر به خوبی از آن اطلاع دارد و می داند افزایش 170درصدی کود اوره، 250درصدی سموم، افزایش چندبرابری هزینه های مکانیزاسیون از جمله قطعات مصرفی، دستمزد کارگر که امسال برای هر کارگر مرد 800هزارتومان و هر کارگر زن 600هزارتومان (که البته ظالمانه است، چون تفاوتی میان کار زنان و مردان نیست!) پرداخت می شود و سایر هزینه ها که همگی بر قیمت تمام شده هر کیلوگرم گندم تاثیر دارند و ضروری است وزیر در جهت حمایت از کشاورزان، براساس قانون خرید تضمینی که افزایش این اقلام در میزان آن پیش بینی شده است؛ به رغم اعلام قیمت خرید تضمینی گندم در شهریورماه، این قیمت را از 01/ 01/ 1404 تعدیل کند.
سالاری کشاورز پیشرو در این گفتگو با اشاره به اینکه افزایش قیمت نهاده های تولید بر قیمت تمام شده هرکیلوگرم گندم تاثیر مستقیم دارند، خاطر نشان کرد: آیا وزیر از موضوع خشکسالی و بارش کم در کرمان، بوشهر، بندرعباس، بخشی از شیراز و حتی گرگان خبر ندارد و نمی داند به رغم مساعی و تلاش کشاورزان؛ راندمان تولید در واحد سطح کاهش یافته و در نتیجه بهره وری کم می شود و کشاورزان به خاطر شرایط اقلیمی نتوانسته اند همانند سال های پیش برداشت داشته باشند که این نیز بر حاشیه سود اندک کشاورزان تاثیرگذار است!؟
سالاری اضافه کرد: شاید وزیر در گفتگو و چانه زنی با سازمان برنامه همانند سال گذشته که تازه آمده بود اقتدار لازم را ندارد و به گمان خود نتواند آنان را به افزایش 3 تا 4 هزارتومان برای هرکیلو گندم متقاعد کند؛ ولی ایشان که می دانند براساس پیش بینی های قبلی، اعتبار لازم برای 12میلیون تن گندم لحاظ شده بود و اکنون که در شرایط به وجود آمده امکان تولید حداکثر 9 تا 10میلیون تن گندم فراهم است و میزان خرید تضمینی هم در همین حدود است؛ لذا نیازی به تامین اعتبار جدیدی نیست و می توان اعتبار مازاد برای 9 میلیون تن تولید را به افزایش 3تا4 هزارتومانی خرید تضمینی اختصاص داد تا کشاورزان گندمکار در حاشیه زیان قرار نگیرند و بتوانند برای سال دیگر بدهی های خود به بانک ها را پرداخت نمایند و نهاده های لازم برای تولید را به موقع خریداری کنند. این اضافه پرداخت که در زندگی کشاورزان گندمکار بسیار تاثیر دارد؛ به 3 همت هم نمی رسد و سازمان برنامه از پیش برای خرید 12میلیون تن گندم تامین اعتبار کرده است.
سالاری در پایان گفت: متاسفانه کمیسیون کشاورزی هم این روزها فقط به شعار اکتفا می کنند و نسبت به خواسته گندمکاران با توجه به تورم موجود بی تفاوت هستند. لازم است وزیر را به کمیسیون دعوت کرده و از ایشان بپرسند چرا با گندمکاران اینگونه برخورد می کند و برای افزایش منطقی قیمت خرید تضمینی گندم هیچ تلاشی نمی کنند.
کشاورزی آینده جهان