حضور جناب آقای دکتر بیابانی

قائم مقام محترم دبیرکل خانه کشاورز

سلام علیکم،

   در جلسه هماهنگی دبیران هیات اجرایی خانه کشاورز مواردی مطرح گردید که نیاز به رهنمود و همفکری کارشناسان خانه کشاورز دارد تا موردی همانند آب که در حال حاضر با اهمیت تر از آن برای کشور بویژه محیط زیست و کشاورزی وجود ندارد مورد بررسی و توجه کارشناسی بیشتر قرار گیرد.

بر اساس عملکرد های جهانی از دهه های 1970،80،90 که نهضت سد سازی در جهان شروع شده بود، در حال حاضر باین نتیجه رسیده اند آنچه که بیشتر مهم و با اهمیت تر است مدیریت آب می باشد که در دو مقوله تقاضا و مصرف جمع بندی می گردد. در ابتدای بررسی گمان میرفت برای مسایل آب راه حل کلی ،خوب و تمام کننده پیدا شده است ولی بعدا مشخص گردید که عرضه آب با نوساناتی ثابت مواجه است ولی آنچه که درد سر ساز می شود تقاضا میباشد که بدلایل افزایش جمعیت، بهبود سطح زندگی و تغییرات زیاد در حول و حوش تولید محصولات آب بر، دائما در حال افزایش است.

در تمامی دنیا سرانه مصرف آب با گذشت زمان کم و کمتر می شود ولی این مهم در کشور ما افزایش شدت بیشتری پیدا کرده بطوریکه به آستانه خطر نزدیک می شود این کوتاهی و نقصان بعلت توجه زیاد به عرضه و غفلت آشکار در مصرف و بهبود روشهای اصلاحی در مصرف و کنترل صحیح منابع است.

اندیشمندان مشهوری باین نتیجه رسیده اند که آب در قلب توسعه پایدار قرار گرفته است. این در حالی است که ما به پایداری توسعه نرسیده و در وسط رشد سر در گم هستیم و نتوانسته ایم از پارادایم رشد عبور کنیم و به پارادایم مصرف توجه کرده و به پایداری دست یابیم. هنوز بدنیال پروژه ها هستیم و نتوانسته ایم به پروسه آب و طرحها و تفکرات آبی دست یابیم و این کار اجبار است که باید به آن توجه کنیم وتمامی داشته هایمان را بصورت پروسه ای دنبال کنیم. آب هم مثل انسان تفکیک ناپذیر است و نمی شود آنرا بصورت جدا از هم مدیریت کرد باید جامع نگری بیشتر در مسئله آب در اولویت قرار داشته باشد. نظر سازمان ملل نیز در مورد آب جامع نگری است و برای حل مشکل آن از نظرهای مختلف و موثر استفاده کرد و بعنوان موضوع چند رشته بویژه بین رشته ای تعبیر و تفسیر می شود که باید بدنبال آن رفت تا به یک چشم انداز بزرگ و قابل درک ومؤثر رسید. مدیریت مشارکتی یکپارچه نشات گرفته از مدیریت عرضی جامعه است که درآن تنها چند قدم و فکرجلو بودن برای موفقیت مدیر کافی است که متاسفانه در مسایل آب ما مغفول مانده است وکم اهمیت داده می شود بطوریکه در کنفرانس برلین چهار راه حل برای بهتر حل کردن مسایل و مشکلات آب پیشنهاد شد.

  • مشارکت دادن عموم جامعه هدف بویژه زنان خبره در مصرف آب
  • عمومی کردن جلسات در ادارات که متاسفانه برای هر اداره موضوع آب خصوصی است .
  • نزدیک تر کردن مدیریت عرضه و تقاضا به هم
  • لزوم رعایت استاندارد های جهانی بر اساس شرایط

با توجه به اینکه جدا بودن مدیریت در ساختار اداری حداقل در بخش کشاورزی مضر است لذا سامان دادن به وضعیت مدیریت با ایجاد ساختار جدید و در نظر گرفتن ارتباطات مفید و موثر هر چه سریعتر بایستی طراحی و با نظارت جمع باجرا گذاشته شود.

مصطفی قنبری

دبیر هیات اجرایی خانه کشاورز

 استان آذربایجان شرقی